Kategorier
Uncategorized

Sommarlägret Najs 2020

Tisdagen 14.1 öppnar anmälningen till sommarens läger! Södrik Stigfinnare kommer att delta i scoutlägret Najs 2020 nästa somma med alla åldersgrupper. Man får mycket gärna bjuda en vän som inte ännu är scout med på lägret! Notera även att det ordnas familjeläger så föräldrar och yngre barn är även varmt välkomna.

Kårens medlemmar som är födda 2011 och 2010 deltar på lägret som vargungar och deltar endast i korta lägret. Scouter födda 2009 och 2008 deltar som äventyrsscouter och 2007 samt 2006 födda deltar som spejarscouter. 2005 födda får delta som explorerscouter vilket innebär att man får delta i explorerscouternas huisiga program hälften av lägret samt ha ett uppdrag andra hälften av lägret.

Kårens kontaktperson är Meri Piippo och jag nås bäst per e-post meri.piippo@gmail.com . Om det är ett ärende som inte kan vänta en dag eller två så kan man försöka ringa mig eller lämna ett meddelande: 050 911 7520.

Lägerinfo

Välkommen med på Najs 2020! Nästa sommar ordnas Finlands Svenska Scouters förbundsläger Najs, som bjuder på äventyr för alla svenskspråkiga scouter och blivande scouter. Temat för lägret är Skärgårdshavet. Lägret är ett scoutläger där alla åldersgrupper har program anpassat till sin åldersgrupp. På lägret bor vi i tält tillsammans med våra vänner från kåren och vänkårer.

FiSSc ordnar förbundsläger vart sjätte år. Najs är en gyllene chans att uppleva ett större scoutläger på svenska i Finland. Till lägret välkomnas scouter från hela Finland samt nordiska scouter. Totalt förväntar vi oss ungefär 2000 deltagare på lägret. Lägerliv, lägerbål, tufft program, nya och gamla vänner och minnen för livet. Låter det som något för dig? Då är Najs 2020 rätt sommarläger för dig!

I det här lägerbrevet har vi samlat info om deltagaranmälan. Den kör igång tisdagen den 14 januari kl. 12! Bifogat finns även instruktioner för hur lägeranmälan i medlemsregistret Kuksa går till.

Najs 2020 i ett nötskal

● Lägertiden för äventyrsscouter (10–12 år) och äldre är onsdag 29.7 – onsdag 5.8
● Lägertiden för vargungar (7–9 år) är onsdag 29.7 – lördag 1.8
● Byggläger ordnas söndag 26.7 – tisdag 28.7
● Rivläger ordnas torsdag 6.8 – fredag 7.8
● Home Hospitality ordnas onsdag 5.8 – lördag 8.8
● Lägret hålls på Ahtela ungdomslägercentrum i Sagu, Åboland.
● Lägrets tema är Skärgårdshavet och dess natur och miljö.

Deltagaranmälan kör igång 14.1.2020

Anmälan till Najs 2020 för finländska och nordiska scouter öppnas den 14 januari 2020, klockan 12.00. Anmälan sker genom en länk till medlemsregistret Kuksa. Länken hittas på vår webbsida. Myndiga lägerdeltagare gör sin egen anmälan till lägret, vårdnadshavare anmäler minderåriga lägerdeltagare. Sista anmälningsdag för både nordiska och finländska deltagare är 17 mars 2020 klockan 23.59.

Lägertiden för äventyrsscouter (10–12 år) och äldre är onsdag 29.7 – onsdag 5.8. Den kortare lägertiden onsdag 29.7 – lördag 1.8 är primärt avsedd för vargungar (7–9 år), men också äventyrsscouter kan anmäla sig till ett kortare läger om en vecka känns för långt.

Det går bra att besöka lägret lördagen den 1 augusti då det ordnas en besöksdag för familjemedlemmar och andra intresserade.

Anmälningsinstruktioner finns bifogat med detta brev samt på webbsidan. För att kunna anmäla dig behöver du ett ScoutID. Om du inte har ett ScoutID, ta kontakt med din egen kår redan nu för mer information om vad ett ScoutID är och hur just din kår hanterar dessa. Bekanta dig också gärna med lägrets anmälningsvillkor.

Under lägret kan också din kompis som ännu inte är scout delta. Ta med en kompis som vill pröva på scouting under en eller flera dagar. Som familjemedlem till en scout kan du också delta i familjelägret. Småsyskon måste ha med en förälder.

Deltagaravgifter och stipendier

Deltagaravgifterna för Najs 2020 är:
Långa lägret 29.7-5.8.2020: 200 €
Korta lägret 29.7-1.8.2020: 115 €
Dygnsavgift: 35 €
Barn under 2 år deltar avgiftsfritt
Barn i åldern 2–7 år betalar en dygnsavgift på 6 €.

Lägret faktureras i en omgång från och med 21.4.2020. Räkningen skickas direkt till varje deltagare på det sätt som denna angivit i Kuksa. Du kan ändra dina inställningar i Kuksa och få en 1) pappersfaktura, 2) faktura per e-mail eller 3) som en Mobile Pay -faktura. Obs! Om du väljer Mobile Pay -alternativet måste du ha ett aktivt finskt Mobile Pay-konto. Man har 14 dygn på sig att betala räkningen. Ett möjligt stipendium eller stöd av kåren tas automatiskt i beaktande i fakturan. En betald lägeravgift är ett kriterium för tillträde till lägerområdet.

Det finns möjlighet att ansöka om stipendier i samband med lägeranmälan. Mera information om stipendierna hittar du i de bifogade instruktionerna samt på webbsidan. Stipendier kan endast ansökas av scouter som är medlemmar i en scoutkår i Finland. Du kan inte söka om stipendier om du är medlem i en nordisk scoutkår utanför Finland eller om du kommer och testar på scouting.

Stipendieansökan görs i samband med ansökan och därmed måste alla stipendieansökningar vara inlämnade innan 17.3 klockan 23.59 finsk tid. Stipendier kan ansökas i tre kategorier; 100% av lägeravgiften, 50% av lägeravgiften och 50 euro. Ett eventuellt beviljat stipendium kan vara ett annat belopp än det du ansökt om. Observera dock att stipendiet inte kan vara större än den summa du ansöker om eller större än lägeravgiften.

Stipendiegruppen meddelar om stipendiebesluten direkt till dem som har ansökt om stipendium. Stipendierna tas automatiskt i beaktande i faktureringen av deltagaravgiften. De som inte fått ett stipendium eller fått beviljat ett mindre stipendium än det som ansökts, kan annullera sin lägeranmälan avgiftsfritt fram till 5.5.2020.

Avbokningsvillkor

Det är möjligt att avgiftsfritt avboka lägerdeltagandet fram till 17.3.2020. Därefter är anmälan bindande. Vid sjukdoms- och olycksfall efter 17.3.2020, faktureras deltagaren för hela lägeravgiften. I första hand kan deltagaren då ansöka om ersättning för deltagaravgiften via det egna försäkringsbolaget. Om deltagaren inte har egen försäkring kan man i andra hand ansöka om ersättning för deltagaravgiften via scoutförsäkringen.

Du kan läsa mer om detta i lägrets anmälningsvillkor.

Lägerbrev till deltagarna

Efter anmälan får du två lägerbrev – ett elektroniskt i april och ett fysiskt per post i juni. Där hittar du mer info om lägret, bland annat vad du ska packa med dig.

Transport till och från lägret

Kåren fixar transporten och mera information om hur det sker kommer senare.

Följ Najs på sociala medier!

Lägrets webbsida: www.najs2020.fi
Facebook: Najs 2020
Instagram: @najs2020

Har du några frågor?

Börja med att besöka hemsidan www.scout.fi/nu/najs2020 – hoppeligen hittar du svaret på din fråga där. Lägrets hemsida uppdateras kontinuerligt, så besök den gärna för att se vad som just nu är aktuellt!

Gäller din fråga kårens deltagande eller Kuksa-login konkta Meri Piippo per epost (meri.piippo@gmail.com ) eller vid brådskande ärenden per telefon 050 911 7520.

Om du inte får svar på dina frågor på hemsidan, tveka inte att kontakta najs2020@scout.fi.

Häng med på läger – det blir Najs!